Strony

sobota, 24 sierpnia 2013

Z serii "porady" część III

Dla smukłej sylwetki i dobrej kondycji talerz pełen pogromców kalorii :)

1.SELER NACIOWY zawiera witaminy, które wspomagają przemianę materii : 
C ( o wiele więcej niż cytrusy), B kompleks wraz z kwasem foliowym oraz PP. 
Jest też bogaty w cynk i magnez, pierwiastki zmniejszające łaknienie.

2.SELER - oprócz witamin ma też błonnik. Oczyszcza organizm, wspomaga produkcję żółci,a jednocześnie zapobiega jej magazynowanie. 
Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia


3.MARCHEW to bogate źródło beta karotenu, związku o właściwościach przeciw utleniających, który pomaga usuwać toksyny 
z organizmu. Dzięki beta karotenowi utrwalimy naszą opaleniznę i zachowamy ładny kolor skóry na dłużej ! W dodatku marchew zawiera mniej kalorii niż jest nam potrzebne do jej strawienia :)

4.FASOLA jest naturalnym reduktorem tłuszczu. Hamuje przyswajanie skrobi, dzięki czemu część węglowodanów jest wydalana i nie zostaje zamieniona w tłuszcz. Fasola zawiera też dużą ilość protein, więc do jej strawienia organizm zużywa bardzo dużo energii.

5.POMIDORY mają dużo błonnika, witaminy C, potasu (usuwa nadmiar wody z organizmu) oraz likopenu. Więcej na temat pomidora pisałam w innym poście 

6.KURCZAK w chudym mięsie drobiowym znajduje się L-karnityna, wspomagająca spalanie tłuszczu. Aby jej działanie było skuteczne, powinna być serwowana razem z witaminą C, a tę zawierają dodane do zupy warzywa.

7.OLIWA Z OLIWEK zawiera kwasy omega-3. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu 
w organizmie oraz powstawaniu chorób krążenia, wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy i obniża poziom złego cholesterolu.






4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Super, że się podoba:)i że ktoś czyta to co staram się zebrać w serie krótkiego poradnika.

      Usuń
  2. jak ja uwielbiam takie wpisy! u mnie tez ostatnio zrobilo sie kulinarnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, są one dla mnie ważne i budujące:)
Pozdrawiam cieplutko
Wiola