Strony

niedziela, 17 listopada 2013

Zdrowo czekoladowo :)

Zainspirowana przepisem Dari (dietetycznie moja rzeczywistość) na ciasto z czerwonej fasoli postanowiłam przygotować mocno czekoladowe ale zdrowe ciasto.
Wyszło genialne! delikatnie słodkie, czekoladowe i wilgotne po prostu pychotka:)


           



A o to przepis po moich modyfikacjach:

składniki:

- 2 duże jajka
szybko znika ;)
- puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 kopiate łyżki kakao odtłuszczone
- garść rodzynek
- 3 daktyle
- łyżka miodu
- jeden mały banan
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g serka homogenizowanego

Bakalie do środka to garstka żurawin i 4 połówki posiekanego orzecha włoskiego.

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze lub innym urządzeniu do miksowania :) dodajemy bakalie i wylewamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40/50 minut. Sprawdzamy koniecznie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jak chcemy mieć bardziej suche ciasto trzymamy w piekarniku dłużej. Ja uwielbiam wilgotne ciasta więc piekłam 45 minut.


Spałaszowałam dwa kawałki do niedzielnej przedpołudniowej kawusi :):) 
Czas więc wybrać się na siłownię do klubu aby spalić nadmiar kalorii.
Wprawdzie są to zdrowe składniki ale podnoszą jednak mój dzienny bilans kaloryczny.





5 komentarzy:

  1. Przepis wygląda ciekawie, ale jakoś trudno wyobrazić mi sobie czerwoną fasolę w cieście:D

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuj :) tylko dobrze należy fasolę opłukać i zmiksować - jest praktycznie nie wyczuwalna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale eksperyment z tą fasolą :) Ciekawe połączenie. Chętnie spróbuję. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, są one dla mnie ważne i budujące:)
Pozdrawiam cieplutko
Wiola