Jako jedna z niewielu surówek na świecie, spełnia kilka funkcji:
- Probiotyczną, bo przywraca równowagę dobrych bakterii w jelitach i wzmacnia organizm
- Oczyszczającą, bo eliminuje metale ciężkie i toksyny z organizmu
- Odchudzającą, bo reguluje wchłanianie tłuszczu z diety nawet o 40%
Wiemy, że w przyrodzie musi istnień równowaga. W naszym organizmie
także. Jeśli jest zachwiana, pojawiają się choroby.
Gazy, wzdęcia, lepki
i cuchnący kał, bóle jelit, łaknienie na cukier, nadmierna pobudliwość.
Bakterie uwalniają szkodliwe produkty własnej przemiany materii, zwane
endotoksynami. Ostatnie wyniki badań, udowodniły, że endotoksyny mogą
powodować nadwagę i otyłość.
Jak to działa ?
Podczas spożywania niewłaściwego jedzenia, niektóre bakterie mogą rozwijać i produkować endotoksyny, które nasz układ odpornościowy rozpoznaje jako "wroga" i reaguje zapaleniem.
Jak to działa ?
Podczas spożywania niewłaściwego jedzenia, niektóre bakterie mogą rozwijać i produkować endotoksyny, które nasz układ odpornościowy rozpoznaje jako "wroga" i reaguje zapaleniem.
Nasze ciało zmienia wtedy metabolizm i zamiast spalać tłuszcz, przekierowuje
energię na walkę z zapaleniem. Nadprodukcja insuliny zwiększa
magazynowanie tłuszczu i tłumi sygnały z mózgu, które sterują apetytem.
Wynik jest taki, że jesteśmy ciągle głodni i nie możemy się nasycić
jedzeniem, więc jemy, jemy, jemy…i tyjemy!
Najlepszym
sposobem, aby odwrócić ten stan zapalny i przywrócić prawidłowy
metabolizm jest wyeliminowanie nadmiaru cukru i przetworzonej żywności.
Zamiast tego należy wprowadzić do diety pożyteczne bakterie z
naturalnie fermentowanych produktów spożywczych.
Ta surówka zawiera silne antyoksydanty i jest najlepszym pokarmem probiotyczny (żaden suplement mu nie do równa). Znajdują się tu wszystkie niezbędne "dobre"szczepy bakterii, które pomagają wyeliminować toksyny i metale ciężkie, w tym pestycydy z naszego organizmu. Przywraca równowagę bakteryjną i dobre pH.
Ta sałatka, dzięki zawartości pożytecznych bakterii jelitowych pomaga także w:
- Absorpcji mineralnej i produkcji składników odżywczych , takich jak witaminy z grupy B i witaminy K2 (zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej )
- Zapobiega cukrzycy
- Obniża ryzyko raka
- Poprawia nastrój i zdrowie psychiczne
- Zapobiega trądzikowi
Ta surówka zawiera silne antyoksydanty i jest najlepszym pokarmem probiotyczny (żaden suplement mu nie do równa). Znajdują się tu wszystkie niezbędne "dobre"szczepy bakterii, które pomagają wyeliminować toksyny i metale ciężkie, w tym pestycydy z naszego organizmu. Przywraca równowagę bakteryjną i dobre pH.
Ta sałatka, dzięki zawartości pożytecznych bakterii jelitowych pomaga także w:
- Absorpcji mineralnej i produkcji składników odżywczych , takich jak witaminy z grupy B i witaminy K2 (zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej )
- Zapobiega cukrzycy
- Obniża ryzyko raka
- Poprawia nastrój i zdrowie psychiczne
- Zapobiega trądzikowi
Składniki:
0,5 kilograma kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty
2-3 marchewki
3 winne słodkie jabłka
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 kilograma kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty
2-3 marchewki
3 winne słodkie jabłka
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz do smaku
Wykonanie:
Wykonanie:
Kapustę posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć. Do miski włożyć kapustę, marchewkę i jabłka. Dodać oliwę i doprawić.
Moja sugestia:
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna można dodać więcej jabłek.
Starajmy się jeść tą sałatkę codziennie jako przekąskę lub jako dodatek do mięsa i ryb mamy właśnie na nią sezon:)
Taka surówka to równiez niesamowita bomba witaminowa!!! Uwielbiam kiszoną kapustę :))
OdpowiedzUsuńJak mieszkałam w Polsce często taka jadłam. W UK ciężko o dobrą kapustę kiszona.
OdpowiedzUsuńAgnes - bardzo łatwo ją zrobisz sama :) spróbuj ! z pewnością sobie poradzisz.
Usuńczym się różni kiszona kapusta od kwaszonej?
OdpowiedzUsuńKiszona kiśnie sama powoli na bazie soli a kwaszona jest zakwaszana octem bądź innym paskudztwem w celu przyspieszenia fermentacji.
Usuńciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuń