Szukaj na tym blogu

środa, 13 listopada 2013

PIGWA


Owoce pigwy zawierają więcej witaminy C niż cytryna, dlatego często nazywa się je polską cytryną. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia, jednak przygotowane z nich kompoty, syropy, dżemy, konfitury, galaretki, wyśmienite nalewki i wina powinniśmy włączyć do jesienno- zimowych przetworów. Owocami możemy również wzbogacać smak mięs i dziczyzny, jak i dodawać do innych potraw i przetworów, uzyskają ananasowy posmak, możemy je suszyć, kandyzować.

Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C. Pigwa zawiera nie tylko cukry -  fruktoza, glukoza, kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy  kawowy, fumarowy i winowy, ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy  pektyny, śluzy, olejki lotne. Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego, rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. 

Owoce pigwy są też bogactwem miedzi, żelaza, węglowodanów  uodparniają organizm, wspomagają leczenie przeziębień  poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco, ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne, wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. 

Napar z owoców pigwy jest bardzo cennym kosmetykiem dla podrażnionej, suchej skóry, zwiotczałej i trądzikowej cery. Napar i macerat z pigwy podnosi wilgotność i elastyczność skóry, dostarczając komórkom cenne wartości odżywcze, zmniejszając zmarszczki i likwidując stany zapalne skóry.

a o to moja pigwóweczka : )
na chandrę, na chorobę i na złą pogodę!

W planach mam jeszcze galaretkę z pigwy jak tylko zrobię to z pewnością pochwalę się fotką 
i podzielę przepisem.

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, są one dla mnie ważne i budujące:)
Pozdrawiam cieplutko
Wiola